Dupa raportarea a 4 cazuri in ultima saptamana, Belgia devine prima tara care introduce o carantina obligatorie de trei saptamani pentru pacientii cu variola maimutei. Cei care au intrat in contact contact cu persoane bolnave nu sunt obligati sa se autoizoleze, dar trebuie sa ramana vigilenti.
Potrivit medicilor belgieni, riscul unui focar extins in tara este, totusi, scazut.
Israelul si Elvetia sunt ultimele tari care au confirmat cazuri de variola a maimutei. 14 state au raportat focare pana acum in Europa, America de Nod si Australia.
Raspandirea i-a luat prin surprindere pe specialisti. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca vor urma si alte contaminari. Potrivit OMS, “datele disponibile sugereaza ca transmiterea de la om la om se face prin contact fizic apropiat”, anume prin fluide corporale, particule de transpiratie sau contact direct cu obiecte.
Endemica in Africa, variola maimutei se manifesta prin febra insotita imediat de eruptii cutanate, mai ales in zona fetei. Boala are, de obicei, forme usoare si, in majoritate, pacientii se recupereaza in cateva saptamani.
Romania nu a inregistrat nici macar vreo suspiciune de imbolnavire, a precizat Ministerul Sanatatii, reactionand la un zvon raspandit pe internet. In realitate, era vorba de un caz de varicela in orasul sucevean Radauti.
Anuntul ministrului Rafila
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca vor fi cumparate cateva sute de doze de vaccin antivariolic, pentru a avea un stoc de siguranta si care sa le fie administrat persoanelor care intra in contact cu un bolnavii.
„Trebuie sa existe o supraveghere serioasa a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare in cazul unor urgente epidemiologice HERA vom tatona optiunile pentru a avea o anumita cantitate de vaccin care sa fie eventual administrabil contactilor unei persoane care este diagnosticata cu aceasta boala”, a declarat, duminica, Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatii spune ca este vorba de o cantitate mica, dar care va fi pusa la dispozitia autoritatilor ca masura preventiva.
„Discutam de cateva sute de doze, probabil, maximum 1000 care sa fie la dispozitia autoritatilor romane. Sunt cantitati mici pentru ca si numarul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similara, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai spus ministrul.
Desi nu exista un ser specific pentru variola maimutei, mai multe guverne au in plan sa isi fac rezerve de vaccinuri impotriva variolei umane, care au o eficienta de aproximativ 85% in prevenirea infectiei, deoarece cele doua virusuri sunt destul de asemanatoare.